Emlékmű az ötvenhatos hősök tiszteletére 1956_emlekev_logo_rgb

Az önkormányzat maradandó és örök emléket állított az 56-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából a hősöknek és az áldozatoknak. A református templommal szemben kialakított -Ekker Róbert szobrászművész által tervezett- emlékhelyen egy meghasadt kőtömb utal a szabadságharc elbukására. Ehhez szervesen kapcsolódik a forradalom és az emlékév jelképe, egy megdöntött, lyukas, nemzeti színű zászló. Az emlékmű közepéből kiemelkedő monumentális kettős kereszt szimbolikus jelentőségű. Azt jelképezi, hogy a keresztény értékrendet a kommunista diktatúra sem volt képes eltiporni.

A kőtömb egyik felén Nagy Imre mártír miniszterelnök domborműve, a másik részén pedig egy emléktábla látható. A létrehozott Büszkeségpont példát mutat az utódoknak hazaszeretetből és áldozatvállalásból, erősíti a múltunk és a magyar történelem iránti tiszteletet.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság másfél millió forinttal támogatta, az önkormányzat pedig százezer forint saját erőt fordított rá.