Halmaj Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hernád völgyében, több kisebb patak, vízfolyás szabdalta területen, a szlovák határhoz vezető 3.sz. főközlekedési út szomszédságában elterülő község, amely közúton és vasúton egyaránt nagyon jól megközelíthető.

Halmaj saját vasútállomással rendelkezik a Miskolc-Hidasnémeti-Kassai nemzetközi vasútvonalon. A kétvágányú állomás, széles utasperonnal, díszkőburkolattal, igényes utaspadokkal felszerelt. Az állomáshoz vezető gyalogos átkelőhely és a Kiskinizsre vezető közúti átkelőhely egyaránt fénysorompóval védett. Az állomás épület mögötti aszfaltozott részen található a távolsági buszok megállója. Állomásról indulnak naponta a környékbeli falvakból az ingázók Miskolcra.

Hozzá legközelebb fekvő város Szikszó, amelynek a községtől való távolsága közúton 8 km, vasúton 6 km. Naponta rendszeres autóbuszjárat köti össze Miskolccal, és a szomszédos városokkal Szikszóval és Encscsel, valamint a környező falvakkal.

2009 évben került felújításra a Halmaj-Abaújszántó viszonylatú útvonal, melynek eredményeként a környékbeli településekről jó minőségű úton közelíthető meg.

A 3-as sz. főközlekedési út is felújításra került, így a megyeszékhellyel és a környező városokkal is jó minőségű közút köti össze.