KÜLTERÜLETI HELYI KÖZÚTFEJLESZTÉS HALMAJ ÉS ASZALÓ TELEPÜLÉSEKEN
Kedvezményezett neve:
Halmaj Községi Önkormányzat konzorciumvezető
Aszaló Község Önkormányzata konzorciumi tag
Pályázati felhívás neve:
Külterületi helyi közutak fejlesztése
Felhívás kódszáma: VP6-7.2.1.1-21
Projekt címe: Külterületi helyi közútfejlesztés Halmaj és Aszaló településeken
Projekt azonosító száma: 3327687451
Szerződött támogatás összege:
Halmaj Községi Önkormányzat: 87.619.050 Ft
Aszaló Község Önkormányzata: 99.007.725 Ft
Összesen: 186.626.775 Ft
A támogatás mértéke: 95%


PROJEKT BEMUTATÁSA


Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a vidéki térségek közlekedési infrastruktúrájának fejlesztését, az alapvető szolgáltatások elérhetőségének javítását, és a földrajzi mobilitás elősegítését.
A megvalósuló projekt célja a vidéki térségekben élők életminőségének javítása, az alapvető szolgáltatások elérhetőségének fejlesztése, a földrajzi mobilitás elősegítése, a település gazdálkodóinak segítése ezeken keresztül a térség gazdaságának fejlesztése.
A projekt keretében Halmaj és Aszaló településeket érintő önkormányzati, multifunkciós (azaz gazdasági-, összekötő-, gyűjtő) út fejlesztése történik mintegy 3 km hosszan. A fejlesztéssel érintett burkolattal nem rendelkező földút mai állapotának egyetlen paramétere, műszaki jellemzője sem felel meg a vonatkozó útügyi előírásoknak. Az út épített szerkezettel nem rendelkezik, tulajdonságait a talaj mechanikai jellemzői határozzák meg.
A jelenlegi földút állapota ezért a mindenkori időjárás függvényében változik, melyet a mezőgazdasági erő- és munkagépek folyamatos igénybevétele folyamatosan erodál.
A jelenleg – az időjárás függvényében – korlátozottan járható út elsősorban mezőgazdasági területeket tár fel, azok megközelítését szolgálja, továbbá a településeket is összeköti.
Az út a teljes tervezési szakaszon (2733,79 méter) 3,00 m burkolatszélességgel épül, két oldalon 10 cm vastag 2,00-2,00 m széles padkával, így az út koronaszélessége 7,00 m. A meglévő földút alépítményének és szilárd burkolatának kialakításával a tervezett funkciókat az út el fogja tudni látni.
A Halmaj és Aszaló települések által alkotott konzorciumi formában megvalósuló fejlesztés eredményeképpen javul a térség infrastruktúrája, az utak járhatóságának biztosításával nemcsak a lakosság, hanem a helyi vállalkozások járművei is zavartalanul tudnak közlekedni, így biztosítva stabil és hosszú távú eredményes működésüket, fejlődésüket és munkahely megtartó képességüket.
A projekt tervezett befejezési dátuma:

  1. június 30.

A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap hozzájárulásával valósul meg.
https://ec.europa.eu/agriculture/